Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Εργαστήρι «Το animation στην εκπαιδευτική πράξη»

cine - Μαθήματα
Εργαστήρι «Το animation στην εκπαιδευτική πράξη»



Στα πλαίσια της δράσης cine-μαθήματα 2012 θα πραγματοποιηθεί το εργαστήρι  «Το animation στην εκπαιδευτική πράξη» το οποίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το εργαστήρια θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά  28-29 Ιανουαρίου 2012, στο Ηράκλειο 17 και 18 Φεβρουαρίου και στο Ρέθυμνο 18 και 19 Φεβρουαρίου.

Με  τον όρο animation ορίζεται κάθε ακολουθία κίνησης που έχει δημιουργηθεί εικόνα-εικόνα. Η διαδικασία δημιουργίας animation είναι μια συνεργατική διαδικασία όπου ποικίλες ειδικότητες, (συγγραφείς, σχεδιαστές, μουσικοί, μοντέλα, τεχνικοί, φωτιστές κ.λπ.) συνεργάζονται.

Η μεταφορά της στην εκπαιδευτική διαδικασία μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη ομαδικοσυνεργατικών τεχνικών διδασκαλίας αξιοποιώντας  τα ενδιαφέροντα και τις ιδιαίτερες ικανότητες του κάθε μαθητή. Επιπλέον μπορεί να  βοηθήσει τον μαθητή να εμπλακεί σε μια δημιουργική διαδικασία μάθησης και στην  επίλυση προβλημάτων ενεργοποιώντας ποικίλες πλευρές της νοημοσύνης του.

Αυτό το εργαστήριο-μάθημα αφορά σε  μία βιωματική προσέγγιση της   διαδικασίας δημιουργίας μιας ταινίας animation για την πολύπλευρη ανάπτυξη ενός συγκεκριμένου θέματος. Ο κύριος στόχος της υλοποίησης του συγκεκριμένου εργαστηρίου είναι να  ανιχνευθεί η σύνδεση των σταδίων δημιουργίας animation με συγκεκριμένες δημιουργικές δραστηριότητες στην τάξη.

Παράλληλα οι εκπαιδευόμενοι θα αναπτύξουν τις δεξιότητες που απαιτούνται ώστε, αφού κατανοήσουν τις ιδιαιτερότητες, τα χαρακτηριστικά και τα στάδια δημιουργίας μιας πολυμεσικής εφαρμογής με την τεχνική του animation, να εμπλακούν οι ίδιοι αποτελεσματικά στη δημιουργία animation και να καταστούν ικανοί να  δημιουργούν δικά τους animation. 

Τέλος, στο πλαίσιο του εργαστηρίου, θα δοθούν κατευθύνσεις για την οργάνωση και παραγωγή ολοκληρωμένου οπτικοακουστικού προϊόντος από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές τους.

Το πρόγραμμα   του εργαστηρίου:    

Πρώτη μέρα :

Δημιουργία σεναρίου
Δραματοποίηση και ηχογράφηση των κειμένων (διαλόγων, αφηγήσεων κ.λ.π.) χρησιμοποιώντας ψηφιακά μέσα
Δημιουργία σκηνικού με  υλικά της φύσης (κουκουνάρια, φύλλα, πέτρες κ.λπ.) και με χαρτιά του μέτρου πλαστελίνες 
 Δημιουργία των  πρωταγωνιστών της ταινίας με μικτή τεχνική (πλαστελίνες και υλικά της φύσης).
 Δημιουργία  της κίνησης

Δεύτερη Μέρα:

Μοντάζ: Δραστηριότητα συγχρονισμού  ήχου και εικόνας στο windows movie maker
Παρουσίαση του οπτικοακουστικού προϊόντος - αξιολόγηση

Εξοπλισμός

Αν έχετε, φέρτε μαζί τον φορητό υπολογιστή σας.
Επίσης επειδή καταρχήν θα δουλέψουμε με  στατικές φωτογραφίες  αν έχετε φέρτε την ψηφιακή φωτογραφική σας μηχανή. Είναι εξαιρετικό εργαλείο για να δουλέψετε μέσα στο σχολείο.

Τέλος  αν έχετε δική σας κάμερα φέρτε την μαζί με όλο τον εξοπλισμό: μπαταρίες φορτισμένες, καλώδια κλπ. Αν έχετε τρίποδο και το βολεύεστε, φέρτε το και αυτό.

Εκπαιδευτής:  Σπύρος Σιάκας , Εκπαιδευτικός – Σκηνοθέτης animation
                          http://www.siakasanimation.com/

Ο Σπύρος Σιάκας μετά τις σπουδές του στους τομείς της Παιδαγωγικής (Ιωάννινα 1986) των καλών τεχνών (Τορίνο 1990) και της Γραφιστικής (Τ.Ε.Ι. Αθήνας, Σ.Γ.Τ.Κ.Σ. 1996) συνέχισε σε επίπεδο   μεταπτυχιακών σπουδών (Master of Arts / M.A.) στο Animation στο Surrey Institute of Arts and Design, University College με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. καθώς επίσης και στο διδασκαλείο της Μαρασλείου.
Είναι διδάκτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Από το 2002 είναι επιστημονικός συνεργάτης στο  ΤΕΙ Αθήνας, όπου διδάσκει animation στο τμήμα Γραφιστικής.
 Έχει συμμετάσχει ως σκηνοθέτης και animator στην δημιουργία εκπαιδευτικών ταινιών και πολυμεσικού υλικού για παιδιά και ενήλικες. Οι ταινίες που έχει σκηνοθετήσει έχουν  βραβευθεί σε διεθνή φεστιβάλ ταινιών  στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Υπεύθυνος Δράσης : Ματθαίος Φραντζεσκάκης

Ο Ματθαίος Φραντζεσκάκης έχει πτυχίο μαθηματικού από το ΑΠΘ με παράλληλες σπουδές στην δημοσιογραφία. Έχει αποφοιτήσει από το πρόγραμμα Διοίκησης μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών  και Διοικησης πολιτιστικών φορέων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Μεταπτυχιακός Φοιτητής του ΕΑΠ στο τμήμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων, εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΕΚΕΠΙΣ.
Από το 2000 υπεύθυνος Κρήτης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και από το 2007 υπεύθυνος της δράσης cine-μαθήματα.
Έχει συν-υπογράψει το σενάριο στο ντοκιμαντέρ Άλλος Δρόμος Δεν Υπήρχε. Έχει συμμετάσχει στα γυρίσματα αρκετών ντοκιμαντέρ.
Εργάζεται ως δημοσιογράφος, παραγωγός εκπομπών στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση και ως εκπαιδευτής ενηλίκων.


Cine- Μαθήματα :
Ιδέα - Σχεδιασμός – Υλοποίηση : Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης
Συνδιοργάνωση :   Περιφέρεια Κρήτης
Υπεύθυνος Δράσης : Ματθαίος Φραντζεσκάκης (6974739122)
Με την Συνεργασία των:
Υπεύθυνων Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Με την υποστήριξη των:
•    Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Για Παιδιά Και Νέους Ολυμπίας
•    Νεανικό Πλάνο
•    Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
•    Emosion Pictures
•    safari internet
•    Πανόραμα Ανεξάρτητων Ταινιών Πάτρας
•    http://www.pyxida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: