Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

cine-mathimata ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2011

Αγαπητοί Φίλοι  Εκπαιδευτικοί

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα θέλαμε να σας ευχηθούμε καλή σχολική χρονιά, να σας ευχαριστήσουμε για την υποστήριξη και την συνεργασία και να σας ενημερώσουμε ότι συνεχίζουμε και φέτος εξίσου δυναμικά παρόλο το δύσκολο τοπίο.
 Έντεκα χρόνια από τότε που ξεκίνησε η ενασχόληση μας με το κομμάτι του παιδαγωγικού κινηματογράφου πέρασαν και είμαστε ξανά εδώ.

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με τις αγωνίες, τις χαρές την δημιουργικότητα που διαπνέουν κάθε εκπαιδευτικό αλλά και κάθε μαθητή.

Έντεκα χρόνια μιας συνεργασίας που χρόνο με το χρόνο εδραιώθηκε. Μιας συνεργασίας με άξονα τον παιδαγωγικό κινηματογράφο αλλά και άλλες εκπαιδευτικές – παιδαγωγικές αλλά και πολιτιστικές  δράσεις – προτάσεις μας. Με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και το Νεανικό Πλάνο αρωγό και συνοδοιπόρο.

Συνεχίζουμε και φέτος λοιπόν με τα cine-mathimata 2011-2012

( πληρ.  http://cine-mathimata.blogspot.com )

Με κινηματογραφικές προβολές, εργαστήρια για μαθητές και εκπαιδευτικούς, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις, θεματικά αφιερώματα, θεατρικές προτάσεις κτλ.
Δράσεις για τις οποίες θα ενημερωθείτε αναλυτικότερα κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Τα cine-mathimata με τις συνεργασίες  που έχουν αναπτύξει (Ινστιτούτο Οπτικοαουστικών Μέσων, Safari internet, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Για Παιδιά Και Νέους Ολυμπίας, Νεανικό Πλάνο, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Πανόραμα Ανεξάρτητων Ταινιών Πάτρας, Ecofilm Festival, Emocion film festival, Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ.α.) και την υποστήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας  αποτελούν ένα διαρκές κινηματογραφικό φεστιβάλ που απλώνεται στην διάρκεια της εκπαιδευτικής χρονιάς.
Ξεκινάμε λοιπόν τον Οκτώβρη με την ταινία σταθμό του γαλλικού κινηματογράφου «Το Σκασιαρχείο» (1948), με 30 διεθνή βραβεία, ταινία που υιοθετήθηκε από την Κινηματογραφική Επιτροπή του ΟΗΕ «ως έργο τέχνης που αποτελεί ύμνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα», ταινία ύμνος στο λειτούργημα του εκπαιδευτικού και στην ελεύθερη δημιουργική εκπαίδευση.
Παράλληλα για τις προβολές του Οκτώβρη δίνουμε την δυνατότητα να ζήσετε συγκλονιστικές στιγμές της Εθνικής Αντίστασης με 2 κινηματογραφικές προτάσεις:

Α.  το ντοκιμαντέρ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ του Χανιώτη σκηνοθέτη Σταύρου Ψυλλάκη
Β. την ταινία  ΞΥΠΟΛΗΤΟ ΤΑΓΜΑ του Γρεγκ Τάλλας  σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη


Οι ταινίες  θα προβληθούν 20 έως 26 Οκτωβρίου στο STERMEGA PLACE  (στο ΒΛΗΤΕ) σε οργανωμένες προβολές μόνο για σχολεία και φυσικά όπως πάντα με το ειδικό εισιτήριο των 4 ευρώ για κάθε μαθητή.

Σας στέλνουμε αναλυτικά στοιχεία για τις ταινίες
 Λόγω του περιορισμένου αριθμού προβολών δηλώστε όσο το δυνατόν νωρίτερα συμμετοχή.

Οι 3  ταινίες απευθύνεται για μαθητές
α) των τριών τελευταίων τάξεων του δημοτικού
β) του γυμνάσιου
γ) του λυκείου

Για τις 3 πρώτες τάξεις του Δημοτικού αλλά και για τα νηπιαγωγεία θα υπάρχει παράλληλη προβολή των ταινιών  Το Μαγικό Δάσος και Ο Ντέσμοντ και το τέρας του βάλτου


Σημείωση :
1. Αν είστε σχολείο με περισσότερους από 100 μαθητές έχουμε την δυνατότητα να καθορίσουμε μαζί τόσο το ποια ταινία θα δείτε όσο και πότε με βάση το πρόγραμμα σας.
2. Αναλαμβάνουμε την διευκόλυνση στην μεταφορά των σχολείων με συνεργαζόμενα λεωφορεία (με προσιτές τιμές).
3. Εφόσον επιθυμείτε να συνδυάσετε την παραμονή σας στο χώρο και μετά το τέλος προβολής υπάρχει ειδική προσφορά για τα σχολεία που συμμετέχουν στις προβολές μας.

Στη διάθεση σας για κάθε διευκρίνηση

Ματθαίος Φραντζεσκάκης
Υπεύθυνος Δράσης cine-Μαθήματα
Τηλ. Επικοινωνίας 6974739122 (καθημερινά 11:00 – 13:30)

Πρόγραμμα προβολώνΕπίσης είμαστε στην διάθεση σας για να συζητήσουμε και να επιλέξουμε μαζί ταινία από μια μεγάλη γκάμα ταινιών και βάση της θεματικής ενότητας που εσείς θα θέλατε.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Για την καλύτερη συνεννόηση μας παρακαλούμε όπως συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας :
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ  ΠΡΟΒΟΛΩΝ
20 έως 26  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2011

ΣΧΟΛΕΙΟ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΠΡΩΙ
9 - 11
ΠΡΩΙ
11- 1

ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΙΔΙΩΝ


ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ :
1. Η  οικονομική συμμετοχή παραμένει   4   ευρώ  ανά μαθητή
2.Οι ώρες  των προβολών είναι ενδεικτικές και θα μπορούσαν να δεχτούν μικρές τροποποιήσεις έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση των σχολείων.

Παρακαλούμε όπως στείλτε την παραπάνω φόρμα με
φαξ στο  2821036364    ή      με e-mailinfo@pe-kritis.gr
Για οποιαδήποτε διευκρίνηση είμαστε στην διάθεση σας ΣΤΟ 6974739122
Πρόγραμμα προβολών


      
Πέμπτη
20 /10 /2011
Παρασκευή
21/10/2011
Δευτέρα 24/10/2011
Τρίτη 25/10/2011
Τετάρτη
26/10/2011
Το Σκασιαρχείο
Χ

Χ


Άλλος Δρόμος δεν υπήρχε

Χ

Χ

Ξυπόλητο Τάγμα




Χ
Το Μαγικό Δάσος
Χ
Χ
Χ
Χ
Χ
Ο Ντέσμοντ και το τέρας του βάλτου
Χ
Χ
Χ
Χ
Χ










Οι ταινίες ...


ΤΟ ΣΚΑΣΙΑΡΧΕΙΟ (LEcole Buissonnier)


τουJean-Paul Le Chanois

Θα μπορούσε ποτέ ένα «σκασιαρχείο» να ήταν παιδαγωγικά πιο χρήσιμο από ένα τυπικό μάθημα; Η απάντηση σε αυτό το παράδοξο υπάρχει σε μια μόνο κινηματογραφική ταινία!

Το ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν ότι εξασφάλισαν τα δικαιώματα προβολής στην Ελλάδα της εξαιρετικής ταινίας του Jean-PaulLeChanois «Το σκασιαρχείο», διάρκειας 90 λεπτών.
Μια ταινία ύμνο στο λειτούργημα του εκπαιδευτικού και στην ελεύθερη δημιουργική εκπαίδευση.
Αν και γυρίστηκε το 1948-49 η ταινία δεν προβλήθηκε ποτέ στην Ελλάδα! Και δεν είναι τυχαίο.

Το σενάριο της ταινίας στηρίζεται στη ζωή του μεγάλου γάλλου παιδαγωγού και μεταρρυθμιστή της παιδείας Σελεστέν Φρενέ (CelestinFreinet 1896-1966).
Καταγράφει βασικά τον πρώτο χρόνο της εκπαιδευτικής του πορείας, γύρω στο 1920, στην πόλη Bar-sur-Loup, τότε που έθετε για πρώτη φορά τις βάσεις μιας νέας εκπαιδευτικής αντίληψης.

Η παιδαγωγική μέθοδος του Φρενέ στοχεύει στη δημιουργία ενός άλλου σχολείου όπου κάθε παιδί αντιμετωπίζεται σαν μια ξεχωριστή προσωπικότητα,  μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα, όπου η παιδεία δεν είναι αποκομμένη από την κοινωνική πραγματικότητα κι ο ρόλος του εκπαιδευτικού συνίσταται κυρίως στο να βοηθήσει τα παιδιά να βρουν μόνα τους το δρόμο της γνώσης.

Ο Σελεστέν Φρενέ, πρώτος αυτός, επεδίωξε να εισάγει τις νέες τεχνολογίες της εποχής στην εκπαίδευση: τυπογραφία, ραδιόφωνο, κινηματογράφο. Είναι πιο γνωστός ως ο πρώτος που έβαλε το τυπογραφείο στην τάξη και καθιέρωσε την διασχολική αλληλογραφία. Λιγότερο γνωστό είναι ότι πρώτος αυτός έβαλε τον κινηματογράφο στο σχολείο το 1926!

Ήταν φυσικό οι πρωτοποριακές του μέθοδοι να μην είναι αρεστές στο κατεστημένο, κυρίως αυτό της Καθολικής Εκκλησίας.  Γι αυτό κυνηγήθηκε ανελέητα. Πάλεψε μέσα από αντίξοες συνθήκες και στο τέλος υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τη δημόσια εκπαίδευση για να συνεχίσει πιο ελεύθερος το παιδαγωγικό του έργο. Αλλά πια δεν ήταν μόνος. Στη βάση των ιδεών του δημιουργήθηκε ένα μεγάλο διεθνές παιδαγωγικό κίνημα που είναι ακόμα ζωντανό.
Το σενάριο της ταινίας στηρίχτηκε σε σημειώσεις της συζύγου του, Ελίζας,  κι έχει την αυθεντικότητα του ντοκουμέντου αλλά ταυτόχρονα έχει μια δυνατή δραματουργική δομή που την κάνει να κρατά το ενδιαφέρον του θεατή από την αρχή μέχρι το τέλος.
Η ευφάνταστη σκηνοθεσία του Jean-PaulLeChanois καταφέρνει να αναδείξει άριστα την ατμόσφαιρα της δεκαετίας του 20  και αποσπά εξαιρετικές ερμηνείες τόσο από τους ενήλικες ηθοποιούς όσο και από τα παιδιά.
Η ταινία, 61 χρόνια μετά την παραγωγή της, είναι εξαιρετικά επίκαιρη στη χώρα μας και βρήκε για πρώτη φορά στις κινηματογραφικές αίθουσες τον περασμένο Νοέμβριο από το ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ και προβάλετε σε ειδικές προβολές για σχολεία..


ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ (Σταύρος Ψυλλάκης)


Στη Κρήτη, ένα τμήμα του Δημοκρατικού Στρατού, επιβίωσε, ακόμα και όταν ο Εμφύλιος τέλειωσε στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οι αντάρτες αυτοί (6άνδρες & 2γυναίκες έμειναν τελικά), παράνομοι και επικηρυγμένοι, κρύβονταν για 14 περίπου χρόνια στο Ν. Χανίων, ανασυγκροτώντας τις παράνομες οργανώσεις. Το 1962, 6 από αυτούς δραπέτευσαν, μέσω Ιταλίας, στην Τασκένδη. Οι 3 ζουν και αποτελούν τα κεντρικά πρόσωπα του ντοκιμαντέρ.
Η ταινία ντοκιμαντέρ ξεκίνησε, με αφορμή το βιβλίο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ του Νίκου και της Αργυρώς Κοκοβλή, που ένα μέρος του περιγράφει τα παραπάνω γεγονότα, αλλά το ίδιο το βιβλίο εκτείνεται χρονολογικά σε πολύ μεγαλύτερη περίοδο.
Εμείς εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας και παρακολουθούμε τη διαδρομή των 6 παράνομων ανταρτών μόνο για τη χρονική περίοδο από τη μάχη της Σαμαριάς (1948) έως την αναχώρηση τους στην Ιταλιά ( 1962). Οι 3 απ΄αυτούς ζουν (Νίκος & Αργυρώ Κοκοβλή, και Γιάννης Λιονάκης) και αποτελούν τα κεντρικά πρόσωπα του ντοκιμαντέρ.
Η ταινία διερευνά το "θαύμα" της αντοχής των τσακισμένων υπολειμμάτων του Δημοκρατικού Στρατού, μετά τον Εμφύλιο, στη Δ. Κρήτη και την αυτοθυσία των απλών ανθρώπων που τους τροφοδοτούσαν και τους έκρυβαν τόσα χρόνια.
Πώς και γιατί "οι πρωταγωνιστές" άντεξαν αυτά τα βάσανα, κυνηγημένοι από πολυά-ριθμους, πάνοπλους και φανατισμένους κυνηγούς, μέσα στις σπηλιές των βουνών και της θάλασσας, στους στάβλους, στους βόθρους, σε κρύπτες κάτω από τα θεμέλια των σπιτιών, νηστικοί και διψασμένοι, γυμνοί και ξυπόλυτοι, παγωμένοι και άρρωστοι ;
Πώς και γιατί, ενώ όλα τα σκιάζει η φοβέρα, οι "αφανείς", οι απλοί άνθρωποι, άνοιγαν μαζί με τη ψυχή τους και τα σπίτια τους για να δεχτούν τους κυνηγημένους, να τους κρύψουν, να τους ταΐσουν και να τους βοηθήσουν στον αγώνα ;
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν την ταινία.
Οι "πρωταγωνιστές" και οι "αφανείς", αυτής της ιστορίας, εξ ίσου λαμπροί, φωτεινοί και δυσεύρετοι, είναι η ενσάρκωση και τα σύμβολα ενός αγώνα που για να ξεπεράσει αυτές τις απίστευτες δυσκολίες, δεν φτάνει μονάχα η πίστη σε κάποια ιδεολογία, όσο ανώτερη κι αν είναι. Απαιτείται κάτι πολύ περισσότερο : μια βαθιά προσήλωση στον ίδιο τον άνθρωπο, και στην αξιοπρέπειά του. Και αυτό είναι το θέμα της ταινίας ....




ΞΥΠΟΛΗΤΟ ΤΑΓΜΑ (1954)

Σκηνοθεσία: Gregg Tallas
Σενάριο: Gregg Tallas
Φωτογραφία: Μιχάλης Γαζιάδης
Μοντάζ: Gregg Tallas
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Ηθοποιοί: Μαρία Κωστή, Νίκος Φέρμας και τα παιδιά του Αναμορφωτηρίου Θεσσαλονίκης
Παραγωγή: Πέτρος Βουδούρης
35mm, Ασπρόμαυρο 80'

Tο χαμένο κινηματογραφικό ντοκουμέντο του Γκρεγκ Tάλας, Ξυπόλητο Tάγμα, ξετυλίγει μετά από πολλά χρόνια, τις συγκινητικές εικόνες του στο σκοτάδι της αίθουσας. Tο Φεστιβάλ σε συνεργασία με την Tαινιοθήκη της Eλλάδος προβάλλουν την αναπαλαιωμένη κόπια της ταινίας- σταθμό για τον ελληνικό κινηματογράφο.

O γκρεγκ Tάλλας ήταν ο πρώτος έλληνας κινηματογραφιστής που τιμήθηκε με διεθνές βραβείο, αποσπώντας για το Ξυπόλητο Tάγμα, το Πρώτο Bραβείο στο Φεστιβάλ του εδιμβούργου και τη Xρυσή Δάφνη του Nτέιβιντ O' Σέλτσνικ, ενώ η ιστορία των μικρών παδιών του ορφανοτροφείου, που ο σκηνοθέτης αποτύπωσε με γλαφυρό τρόπο, συγκίνησε κοινό και κριτικούς.

Eμπνευσμένος από το δράμα της Γερμανικής Kατοχής στην Eλλάδα, γράφει και σκηνοθετεί την ταινία, επιλέγοντας ως ήρωές του160 παιδιά που διωγμένα από το ορφανοτροφείο και τους Γερμανούς, μεταβάλλοντας μέσα στην τυρρανισμένη και πεινασμένη Eλλάδα του 1943 σε ένα είδος καλόκαρδης και ηρωϊκής συμμορίας που κλέβει τους κατακτητές και τους μαυραγορίτες για να συντηρεί τα μέλη της και όσους μπορεί.
Mε το ξυπόλητο Tάγμα, ο Γκρεγκ Tάλλας, πέτυχε μια σπουδαία νεοραλιστική ταινία και αποφεύγοντας τις μελοδραματικές παγίδες που έστηνε το θέμα, μας έδωσε την ατμόσφαιρα της μαύρης απελπισίας που ζούσε η θεσσαλονίκη την εποχή του '40. Έτσι η ταινία του γίνεται ένα ντοκουμέντο της Nαζιστικής τρομοκρατίας και μία μαρτυρία συγκλονιστική.



 

ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΔΑΣΟΣ)             Angel de la Cruz, Manolo Gomez // Animation - Μεταγλωττισμένο στα ελληνικά.         



Καθώς ο πλούσιος κύριος Αφθονίας και ο υπηρέτης του διασχίζουν το μυστηριώδες, μεθυστικό δάσος του Σεσεμπρέ, κάτι παράξενο συμβαίνει στο πέρασμά τους. Ο υπηρέτης αισθάνεται πως αυτό το δάσος δεν είναι καθόλου συνηθισμένο και πως τα δέντρα είναι ζωντανά. Όταν οι ταξιδιώτες απομακρύνονται από το μέρος, η μητέρα φύση ζωντανεύει και εμφανίζεται σε όλο το μεγαλείο της. Τα δέντρα και τα ζώα ζουν μαζί ευτυχισμένα σε ένα περιβάλλον απόλυτης αρμονίας μέχρι τη στιγμή που θα επέμβει ο άνθρωπος και θα διαταράξει την πολυπόθητη ισορροπία.


Ο Ντέσμοντ και το τέρας του βάλτου

Σκην.Magnus Carlsson
Εικόνα
Εγχρωμη,  Διάρκεια 68'
Μεταγλωττισμένο στα Ελληνικά
Ο Ντέσμοντ και οι φίλοι του δεν αντέχουν άλλο. Έχουν αποφασίσει πως όσο και αν φοβούνται το τέρας του βάλτου θα το αντιμέτωπίσουν! Το απαίσιο τέρας ζει στο βάλτο ακριβώς πίσω από το σπίτι της κυρίας Κρόκοδειλίνας και όποτε εμφανίζεται δυσκολεύει τη ζωή όλων των φιλήσυχων κατοίκων της Δασομουριάς.
Ένα τέρας- φάντασμα, αφού κανείς ποτέ δεν έχει δει ο ίδιο το τέρας, παρά μόνο τα αποτελέσματα των πράξεων του!!!
Πρέπει όμως να υπάρχει, διαφορετικά ποιος άλλος θα μπορούσε να «σουφρώσει» τα νόστιμα μήλα του Ντέσμοντ, τη συλλογή βερνικιών της Μπέσυ Κάου (Αγελαδίτσα!), την ηλεκτρική κιθάρα του Γουίλι, τα γάντια του μποξ του Σεμπάστιαν Χαρ (Λαγός) και το καινούριο cd «Ρομαντικά τραγούδια αλληλεγγύης» της κυρίας Κροκοδειλίνας;
Ως εδώ, οι κάτοικοι της Δασομουριάς θα βάλουν τέλος σ’ αυτή την ιστορία! Ακόμη και αν τρέμουν από το φόβο τους!!!
Αποφασίζουν, λοιπόν, να κατασκευάσουν μια παγίδα για το τέρας του βάλτου, μια… έξυπνη παγίδα!


Δεν υπάρχουν σχόλια: