Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

2o Εργαστήρι (2ου κύκλου) cine - Μαθήματα

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου και Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Ο τόπος: 8ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων

Ο χρόνος : Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 3 έως 7 το απόγευμα
Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 9 έως 2 το πρωί
Το εργαστήρι :

«Το animation στην εκπαιδευτική πράξη»

Με τον όρο animation ορίζεται κάθε ακολουθία κίνησης που έχει δημιουργηθεί εικόνα-εικόνα. Η διαδικασία δημιουργίας animation είναι μια συνεργατική διαδικασία όπου ποικίλες ειδικότητες, (συγγραφείς, σχεδιαστές, μουσικοί, μοντέλα, τεχνικοί, φωτιστές κ.λπ.) συνεργάζονται.

Η μεταφορά της στην εκπαιδευτική διαδικασία μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη ομαδικοσυνεργατικών τεχνικών διδασκαλίας αξιοποιώντας τα ενδιαφέροντα και τις ιδιαίτερες ικανότητες του κάθε μαθητή. Επιπλέον μπορεί να βοηθήσει τον μαθητή να εμπλακεί σε μια δημιουργική διαδικασία μάθησης και στην επίλυση προβλημάτων ενεργοποιώντας ποικίλες πλευρές της νοημοσύνης του.

Αυτό το εργαστήριο-μάθημα αφορά σε μία βιωματική προσέγγιση της διαδικασίας δημιουργίας μιας ταινίας animation για την πολύπλευρη ανάπτυξη ενός συγκεκριμένου θέματος. Ο κύριος στόχος της υλοποίησης του συγκεκριμένου εργαστηρίου είναι να ανιχνευθεί η σύνδεση των σταδίων δημιουργίας animation με συγκεκριμένες δημιουργικές δραστηριότητες στην τάξη.

Παράλληλα οι εκπαιδευόμενοι θα αναπτύξουν τις δεξιότητες που απαιτούνται ώστε, αφού κατανοήσουν τις ιδιαιτερότητες, τα χαρακτηριστικά και τα στάδια δημιουργίας μιας πολυμεσικής εφαρμογής με την τεχνική του animation, να εμπλακούν οι ίδιοι αποτελεσματικά στη δημιουργία animation και να καταστούν ικανοί να δημιουργούν δικά τους animation.

Τέλος, στο πλαίσιο του εργαστηρίου, θα δοθούν κατευθύνσεις για την οργάνωση και παραγωγή ολοκληρωμένου οπτικοακουστικού προϊόντος από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές τους.

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου:

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου από 3 μμ έως 7 μμ.

Δημιουργία σεναρίου
Δραματοποίηση και ηχογράφηση των κειμένων (διαλόγων, αφηγήσεων κ.λ.π.) χρησιμοποιώντας ψηφιακά μέσα
Δημιουργία σκηνικού με υλικά της φύσης (κουκουνάρια, φύλλα, πέτρες κ.λπ.) και με χαρτιά του μέτρου πλαστελίνες
Δημιουργία των πρωταγωνιστών της ταινίας με μικτή τεχνική (πλαστελίνες και υλικά της φύσης).
Δημιουργία της κίνησης


Κυριακή 20 Δεκεμβρίου από 9 πμ έως 2 μμ

Μοντάζ: Δραστηριότητα συγχρονισμού ήχου και εικόνας στο windows movie maker
Παρουσίαση του οπτικοακουστικού προϊόντος - αξιολόγηση

Εξοπλισμός

Αν έχετε δική σας κάμερα φέρτε την μαζί με όλο τον εξοπλισμό: μπαταρίες φορτισμένες, καλώδια κλπ. Αν έχετε τρίποδο και το βολεύεστε, φέρτε το και αυτό. Μπορούμε επίσης να δουλέψουμε με στατικές φωτογραφίες οπότε αν αισθάνεστε πιο εξοικειωμένοι με τη φωτογραφική μηχανή φέρτε μια. Είναι εξαιρετικό εργαλείο για να δουλέψετε μέσα στο σχολείο.


Ο εκπαιδευτής

Σπύρος Σιάκας , Εκπαιδευτικός – Σκηνοθέτης animation
http://www.siakasanimation.com/

Ο Σπύρος Σιάκας μετά τις σπουδές του στους τομείς της Παιδαγωγικής (Ιωάννινα 1986) των καλών τεχνών (Τορίνο 1990) και της Γραφιστικής (Τ.Ε.Ι. Αθήνας, Σ.Γ.Τ.Κ.Σ. 1996) συνέχισε σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών (Master of Arts / M.A.) στο Animation στο Surrey Institute of Arts and Design, University College με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. καθώς επίσης και στο διδασκαλείο της Μαρασλείου.
Είναι υποψήφιος διδάκτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Από το 2002 είναι επιστημονικός συνεργάτης στο ΤΕΙ Αθήνας, όπου διδάσκει animation στο τμήμα Γραφιστικής.
Έχει συμμετάσχει ως σκηνοθέτης και animator στην δημιουργία εκπαιδευτικών ταινιών και πολυμεσικού υλικού για παιδιά και ενήλικες. Οι ταινίες που έχει σκηνοθετήσει έχουν βραβευθεί σε διεθνή φεστιβάλ ταινιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: