Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

1o Εργαστήρι (2ου κύκλου) cine - Μαθήματα

ΘΕΜΑ 1ο

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου και Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009


Ο τόπος: 8ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων

Ο χρόνος : Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 3 έως 7 το απόγευμα

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 9 έως 2 το πρωί


Πληροφορίες : 6974739122

Το εργαστήρι :

Στόχος του εργαστηρίου είναι να δώσει τη δυνατότητα σε ερασιτέχνες να καταλάβουν πώς μπορεί να καταγραφεί μια δράση με την κινούμενη εικόνα.
Θα ξαναμιλήσουμε για τις βασικές αρχές της κινηματογραφικής γλώσσας μέσα από παραδείγματα ταινιών μικρού μήκους. Ποια είναι η ουσία αυτού που συμβαίνει μπροστά μας; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του στοιχεία; Πως συμπυκνώνεται ο χώρος και ο χρόνος μέσα από ένα οπτικοακουστικό έργο;

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου:

• Εισαγωγή
• Γνωριμία μέσα από τα πορτρέτα μας –Άσκηση «Εγώ και εσύ» (εισαγωγή χαρακτήρα και μυθοπλασίας). Προβολή, γνωριμία, συζήτηση κάδρων, αισθητικής
• Κοντινό μεσαίο γενικό με παραδείγματα μέσα στην τάξη - αν είναι αρχάριοι
• Άσκηση καταγραφής χώρου/ ηχοληψία / φυσικοί και άλλοι ήχοι π.χ. μουσική κλπ). Χρήση Movie MAker/ Power point.
• Επιλογή, φόρτωμα, σε σειρά. [Ανάγκη υπολογιστών- μικροφωνάκι πάνω στο υπολογιστή-
• Εισαγωγή στη δημιουργία ταινίας, ανάπτυξη ιδέας

Εξοπλισμός
Αν έχετε δική σας κάμερα φέρτε την μαζί με όλο τον εξοπλισμό: μπαταρίες φορτισμένες, καλώδια κλπ. Αν έχετε τρίποδο και το βολεύεστε, φέρτε το και αυτό. Μπορούμε επίσης να δουλέψουμε με στατικές φωτογραφίες οπότε αν αισθάνεστε πιο εξοικειωμένοι με τη φωτογραφική μηχανή φέρτε μια. Είναι εξαιρετικό εργαλείο για να δουλέψετε μέσα στο σχολείο.

Η εκπαιδεύτρια Μαρία Λεωνίδα, Σκηνοθέτης –Εκπαιδευτής στα οπτικοακουστικά maria@karposontheweb.org

Γεννήθηκε στην Αθήνα και εργάζεται ως σκηνοθέτης. Σπούδασε Ιστορία, Ιστορία της Τέχνης και Κινηματογράφο. Έχει σκηνοθετήσει πολλά ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με την ΕΡΤ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τη Γερμανική Τηλεόραση ZDF/3SAT, την EBU, εφαρμογές που συνδυάζουν γραφιστική και διαδραστικότητα καθώς και συνεργασίες για θεατρικές παραστάσεις.

Παράλληλα με τη σκηνοθεσία διδάσκει video και οπτικοακουστικά σε παιδιά, νέους και δασκάλους σε ελληνικά και διεθνή προγράμματα. Την ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι τρόποι που χρησιμοποιούν οι νέοι τόσο την κινούμενη όσο και την ακίνητη εικόνα για να καταγράψουν το περιβάλλον και τις εμπειρίες τους. ¨Έχει παρουσιάσει την εργαστηριακή της δουλειά σε ελληνικά και ευρωπαϊκά παιδαγωγικά συνέδρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: